Tentoonstelling 'Scrivendo la Divina Commedia'

Expo met grafische en kalligrafische kunst van Dante Alighieri

  • 10:00
    -
    19:00
  • Koepelzaal
  • Gratis

Naar aanleiding van de 700ste verjaardag van het overlijden van Dante Alighieri, de auteur van de Goddelijke Komedie, mijlpaal van de culturele geschiedenis van Europa, opent het Italiaans Cultureel Instituut in 2021 de tentoonstelling “Scrivendo la Divina Commedia”, een internationaal Project dat in 2016 in het Italiaans Cultureel Instituut in Cairo werd gelanceerd.

De expo toont de kalligrafische transcriptie in andere talen van de 21 eerste verzen uit de Goddelijke Komedie. De 21 eerste verzen vormen een samenvatting van het hele werk. Niet toevallig koos Dante voor het magisch getal 21, namelijk 3 maal 7. Dante was een mysticus die een passie had voor esoterische wetenschappen. Hij heeft de Divina Commedia willen condenseren in 21 verzen waarbij hij een bepaald schema volgde: verlichting na een periode van verwarring via een persoonlijk parcours.


Het project staat onder leiding van huidig directeur van het Italiaans Cultuur Instituut in Brussel, Paolo Sabbatini en het evenement vindt plaats in samenwerking met Società Bante Alighieri Anversa (kort: La Dante di Anversa), gevestigd te Borgerhout.


Drie belangrijke kalligrafische tradities leveren hun bijdrage aan deze tentoonstelling: de Italiaanse, Chinese en Arabische. Deze drie beschavingen hebben de passie voor kalligrafie als kunstvorm en vormen een ideale driehoek.


Omwille van het belang van het poëtisch werk van Dante en van zijn gedachtengoed, vormt het project een brug tussen de verschillende culturen en bevordert het de herontdekking van spirituele waarden als een ideaal parcours van menselijke ervaringen. De Belgische uitgave van de tentoonstelling omvat eveneens kalligrafieën in het Nederlands en het Hebreeuws.

Praktisch:

  • Tentoonstelling in de Koepelzaal van 't Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout.
  • Open van zaterdag 20 maart tot en met 4 april
  • Openingsuren: donderdag tot zondag, van 10 tot 19 uur
  • Bezoek: gratis
  • Reservatie verplicht 48 uur op voorhand via mail naar dante.antwerpen@gmail.com